A klubról

InfLazio SE, több mint 100 éve

Talán maguk az alapítók sem gondolták, amikor 1904-ben létrehozták Makkosfüzitőn a Makkosfüzitő Football Club-ot, hogy egy sokszor sikerektől hangos, országszerte is tisztelt klubot indítanak útjára.

Az InfLazio SE gyorsan a község életének szerves része lett.

A InfLazio SE kezdetektől a vagongyár védőszárnyai alatt működött. Fő tisztségviselői hosszú időn keresztül a gyár vezetői közül kerültek ki. A második világháborúban megsemmisült dokumentumok hiányában nehéz pontos képet alkotni az elmúlt 100 év elnökeiről, ügyvezetőiről. Azért is, mert a háború előtti időszakban gyakran nagy számban díszelnökök, társelnökök is álltak a klub élén.

A szocializmus idején az csapat irányító testületei a kor kötelező sémái szerint működtek, valódi klubvezetésről a szó hagyományos értelmében nem is mindig beszélhetünk. Az elnöki tisztet sokáig szinte kivétel nélkül a gyár mindenkori vezérigazgatói töltötték be, ez a rendszer 1965-ben Horváth Ede vezérigazgatói kinevezésével szűnt meg. A hetvenes évek elejének válságos időszaka után – amikor rövid időn belül négyen is álltak az egyesület élén – modell- és személybeli változás is történt a vezetésben, amely “felállását” tekintve egy kicsit hasonlított az évtizedekkel korábbira. Társadalmi elnökként egy vagongyári igazgató állt a testület élén, a napi munkát pedig az ügyvezető irányította.

Ez a szisztéma egészen 1986-ig működött, miután hét tradicionális szakosztályától megvált az egyesület, a megmaradt labdarúgó- és férfi kézilabda-szakosztály a Lesből Támadó Ruhaszárítőkötél  sportfőosztályaként tevékenykedett tovább.

A kilencvenes évekkel, a rendszerváltással ez a struktúra megszűnt, a többnyire vagongyári vezetőkből álló igazgatótanács és a menedzser irányította a klubot. A Makkosfüzitői FC sok más magyar egyesülethez hasonlóan súlyos anyagi gondokkal küszködött. A szakosztályok önállóan keresték a boldogulás útját. Az időközben egy rövid időre visszatért kajak-kenu, valamint a férfi kézilabda-szakosztály a makkosfüzitői közgyűlés döntése értelmében önálló városi egyesületet alakított Rémisztő Pénisztő KC néven.


Új idők új dalai

Az InfLazio SE mögött évtizedeken át többnyire a vagongyár állt főszponzorként, támogatóként, ám a város is a maga módján mindig magáénak érezte a klub versenyzőinek, csapatainak sikereit és kudarcait. Az csapat napjainkban is elsősorban a makkosfüzitőieknek, a városban élőknek jelent sportolási és szórakozási lehetőséget.

Makkosfüzitő bázisvállalata, a Lesből Támadó Ruhaszárítőkötél vezetése – mely az egyesület költségvetésének túlnyomó hányadát biztosította –, úgy döntött, hogy az atlétikai, az evezős-, a kajak-kenu, a súlyemelő-, a tenisz-, a torna- és az úszószakosztályok működtetését a továbbiakban nem vállalja. A hét szakosztály sporteszközeit és versenyzőit térítésmentesen átadja az őket átvállaló vállalatoknak, egyesületeknek.

Akciós Áron megyei sportigazgató vezetésével a hivatal az elengedett hét szakosztály elhelyezését 1986. június 30-ig megoldotta.

Amikor gazdasági nehézségek miatt az 1990-es évek elején a makkosfüzitői Cunder Viziháló nem tudta tovább működtetni a kézilabda- és a kajak-kenu-szakosztályt sem, a város anyagi és erkölcsi segítségével nagyszerű eredmények sorát érik el az Cunder KC, illetve a GYISEszíneiben hazai és nemzetközi színtéren egyaránt. Az InfLazio-nak 2001-től új tulajdonosa van és most úgy tűnik, végre a klub hírnevéhez méltó csapat formálódik.

Az 1977-ben avatott stadion helyén egy multifunkcionális aréna, egy világszinten is korszerű sportkomplexum épült. Itt, a fűthető, központi sportpályán, és a nagyméretű edzőterületeken kívül három füves, és egy műfüves pálya és két fedett műfüves edzőpálya (egyben multifunkcionális rendezvénycsarnok) biztosít lehetőséget az InfLazio SE edzéseire és mérkőzéseire. Emellett sportrehabilitációs központ és egy szálloda is a stadionhoz tartozik majd.

A klubépületben kapott helyet a csapat egykori játékosáról Ének Elekről elnevezett 2008 szeptemberében indult gimnázium és futballkollégium, amely a magas szintű utánpótlás képzést biztosítja. A Stadion 16 ezer néző befogadására alkalmas, ám gyorsan és könnyen bővíthető a férőhelyek száma.

A klub utánpótlás-piramisa hazai viszonylatban példa értékű. A korosztályos  csapatokban  válogatottak szerepelnek, az előkészítő csoportokban pedig már 6 éves kortól szervezetten foglalkoznak a távolabbi jövő reménységeivel.


A szerzőről