Árky Rajmund: Tudom, hol a helyem – interjú a csapat sztárjával

Árky Rajmund: Tudom, hol a helyem

Árky Rajmund Nyírvasvári ellen három gólt rúgott, ebből egyet a rosszabbik lábával, ami óriási bombagól volt. Mesterhármast lőve büszkén távozhatott a pályáról a csapat sztárja. Az Inflazio SE igazi nagyágyúkat megelőzve már ötödik a megyei II. Díjözön-csoportjában.

 

Vasárnap három gólt is rúgott, sőt a rosszabbik lábával szerzett szépségdíjas gólt, külön készült erre?

Edzéseken ballal és jobbal is rúgok kapura, de külön nem fejlesztem a balt. Igaz, régebben tudatosan sokat passzoltam ballal, és használtam a rúgófalat is, hogy még jobb legyen. Az apám is sokat nyüstölt, hogy ne csak a jobb lábamat erőltessem. Persze nem tudom ugyanúgy használni, mint a jobbot, de nem okoz problémát, ha bal lábbal kell kapura lőni, szerencsére most is sikerült jól eltalálni a labdát, és korábban is rúgtam már gólokat a gyengébbik lábammal.

Az edzőjének, Murinyi Józsefnek is feltűnhetett, hogy nem ügyetlen a bal lába, hiszen nemcsak a csatárok mögött és a jobb oldalon, de a bal szélen is bevetette már. Ennyire univerzális játékos lett?

Úgy gondolom, elöl tudok a leginkább érvényesülni, de nem panaszkodom, ha a széleken vetnek be. Az edző dolga, hogy eldöntse, hol tudok leginkább a csapat hasznára lenni. Jól tudom, hogy ma már nem elég, ha egy játékos csak egy poszton tud játszani, mert nagy a konkurencia. Egy három-négy poszton is bevethető labdarúgó több alkalommal és több percet játszhat, örülök neki, hogy nekem ez nem probléma.


Úgy tűnik, mintha csak szép gólokat tudna szerezni. Ez mennyire tudatos?

Elég sok látványos gólt rúgtam, ez igaz, de szeretnék többet rúgni. Ha hozzáteszem azt a játékhoz, amire a csapatomnak szüksége van, akkor elégedett vagyok, a gól csak egy plusz. Szeretnék olyan játékos lenni, aki akár gólt rúg, akár nem, mindig jól futballozik.

Álomszerű Árky-játék
“Számomra Rajmund volt a mezőny legjobbja” – nyilatkozta Árky szombati produkciójáról Murinyi József vezetőedző az Inflazio se hivatalos weboldalának. “Kiemelkedően futballozott, irányítóként olyan volt a csapat számára, mint egy álom.”

 

A Nyíregyháza Old-Boys most harmadik, felkapták a fejüket?

Egyre jobban odafigyelnek ránk, keresik az okát, hogy miért szerepelünk ilyen jól, és sokan arra számítanak, hogy előbb-utóbb hátrébb fogunk kerülni, amivel én nem foglalkozom. Próbálják csak megfejteni a titkunkat, mi úgyis csak azzal törődünk, hogy meccsről meccsre kiegyensúlyozottak legyünk, a jó helyezésünket csak így tarthatjuk meg. Nincs idő arra, hogy megünnepeljük a győzelmet, mert jön a következő meccs.

 

Árky győzelmi mámora.

Huszonkilenc évesen milyen erőben érzi magát?

Érettebb, rutinosabb játékos lettem, jobban átlátom a futballt. Lehet, hogy nem vagyok olyan gyors, mint régen, de soha nem voltam kimondottan gyors játékos, a fizikai mutatóim pedig jobbak, mint valaha. Meglepődtem a meccseken mutatott futóteljesítményemen, ennyit korábban soha nem futottam. Ez is önbizalmat ad, a korom pedig egyáltalán nem okoz problémát, remek formában érzem magam. Nem akarok dicsekedni, de jóval az átlag felett teljesítettem a fizikai teszteken, a sokat futó játékosok közé tartozom.

A csapat egyik szurkolója azt írta egy kommentben, hogy sokat tanulhatnak öntől a fiatalok. Van ilyen ambíciója, hogy edző legyen a sikerei színhelyén, Makkosfüzitőn?

Szeretek itt lenni, nagyon jól érzem magam, de remélem, az még messze van, hogy ilyenekről kelljen gondolkodnom. Néha azonban tényleg eszembe jut, hogy szeretném edzőként folytatni a futball után. Szívesen beszélgetek azokkal a játékosokkal, akik ezt igénylik, de akit nem érdekel a véleményem, arra nem vesztegetem az időmet. Sok olyan fiatal van, aki kíváncsi arra, hogy mit gondolok, és az egész klubra mondhatom, hogy tisztelnek, megbecsülnek, emiatt sokkal nagyobb örömmel edzek.

Rajmund kis rajongóival.

Most hosszabb szünet következik. Holnap Mikulás, aztán Karácsony, Szilveszter. Mivel fogja tölteni az ünnepeket?

Meccsek valóban nem lesznek, de edzeni attól még fogunk. Állóképességi, ügyességi, taktikai felkészülés vár a csapatra. Készülnünk kell, hogy megtarthassuk előkelő helyünket a tabellán. Az ünnepeket otthon fogom tölteni családommal. Idén meghitt békés ünnepekre vágyom a kemény edzések és meccsek után.

 


Róla inflaziose